Foto: Tourism Western Australia

Hjem > Inspiration > Stor guide: De bedste steder at dykke i Australien

Stor guide: De bedste steder at dykke i Australien

Sidst opdateret:

Great Barrier Reef har, med god grund, en helt unik status, som en verdensberømt destination for dykning og snorkling. Men hvis du ønsker at finde frem til de bedste steder og oplevelser på det ydre rev, kræver det erfaring og lokalkendskab.

Nogle af operatørerne, som tilbyder dagsudflugter med dykning, læner sig op af kategorien turistfælder, med både som kun har adgang til en begrænset del af det indre rev ud for Queensland.

Revet opleves naturligt nok bedst med fuldt dykkerudstyr, men du kan også komme rigtig langt med dykkermaske og snorkel. Det meste liv findes nemlig lige under havoverfladen, mens farverne på dybere vand, på grund af lysets brydning, ikke er lige så fremtrædende.

Great Barrier Reef.
Australien er en af ​​verdens bedste dykkerdestinationer og en bucket list destination for ivrige dykkere.
Foto: Tourism and Events Queensland

Hvis du ikke har et dykkercertifikat, kan du tage et på fire dage i Australien. Fordelen ved det er, at den praktiske del, de sidste par dage, foregår ude på selve revet. Det er også muligt at starte med et testdyk med fuldt dykkerudstyr sammen med en instruktør, uden at tage nogen form for kursus på forhånd. 

Kvaliteten af ​​dykkerkurser i Australien er høj, og turen til og fra revet foregår i moderne katamaraner med høj komfort, bar og bespisning. Du kan komme med på krydstogter over flere dage, der inkluderer natdykning, også som en udvidet del af dykkerkurset. Dykkerkurserne er PADI-certificerede og kan bruges over hele verden.

Øjeblikket du aldrig glemmer

Når dit hoved og dykkermaske første gang bevæger sig under revets vandoverflade, afsløres en verden, som du aldrig glemmer. Den visuelle symfoni af farverige fisk og koraller er lige så vidunderlig, som du ellers kun har set den i prisvindende BBC-dokumentarer – blot endnu smukkere set med dine egne øjne. Det er næsten som om Sir David Attenboroughs entusiastiske stemme dukker op i baggrunden og forklarer, hvorfor dette betragtes som et af verdens naturlige vidundere.

Australienrejsers udsendte ser nærmere på en søagurk.
Foto: Australienrejser / Magnus Wattne

Desværre kan du ikke høre Sir David Attenborough egentlige stemme under vandet. Snarere den knasende lyd af papegøjefisk, der “græsser” på korallerne. De farvestrålende papegøjefisk er en central del af økosystemet som sikrer, at hurtigtvoksende koraller ikke bliver for dominerende. Og hvad kommer der ud af bagenden af ​​papegøjefisken? Tja, nu ved du altså, hvordan det lækre, fløjlsbløde koralsand på stranden bliver til. 

Papegøjefisk på Ningaloo Reef.
Foto: Exmouth Dive and Whalesharks Ningaloo

Vandet er perfekt

Sigtbarheden kan variere med vejr og med strømmen, men den er som regel fra 20 meter og op til 40 meter. Vandets temperatur ligger lige under 30 grader og gør, at selv et normalt dyk på omkring 50 minutter uden våddragt, er en behagelig pause fra den brændende sol midt på dagen.

Følelsen af ​​vægtløshed under vandet forstærkes af synet af rokker og havskildpadder, der glider yndefuldt og ubekymret gennem vandet. En del forsvinder ved synet af dykkere. Andre kunne ikke være mere ligeglade, mens nogle af havskildpadderne nysgerrigt kommer hen for at “hilse på”.

Great Barrier Reef.
Havskildpadder er et højdepunkt at opleve i vandet.
Foto: Tourism and Events Queensland

Akvariet i Cairns og Reef Teach

Cairns er den største by langs revet og dermed også den med det største udvalg  af rejsearrangører, som man kan vælge imellem. I 2017 åbnede et helt nyt akvarium i Cairns. Meget af det fascinerende liv på revet er udstillet der. Et besøg her bliver med garanti spændende for både store og små – de voksne kan også være med til en lidt mere avanceret aktivitet. “Aquarium by night” er en unik oplevelse, hvor dagslys erstattes af neonlys som giver helt andre farvegengivelser. Turen kulminerer i en 3-retters middag, med mulighed for at dykke med hajer i akvariet inden maden serveres. 

I Cairns anbefaler vi også på det varmeste at deltage i Reef Teach. Der er et to timers foredrag om aftenen, hvor du får en introduktion til det komplekse økosystem på koralrevet, i populærvidenskabelig form. Talerne er vidende og engagerede, enten af uddannede eller kommende havbiologer. En inspirerende, lille lektion, der giver endnu bedre udbytte af at dykke på revet.

Port Douglas og Townsville er mindre kystbyer henholdsvis nord og syd for Cairns, og disse er også ideelle udgangspunkter for dagsture ud på revet.

Ningaloo Reef

Svøm med hvalhajer ved Ningaloo Reef.
Foto: Tourism Western Australia

I den nordvestlige del af kontinentet finder vi Ningaloo Reef, der ikke er lige så tilgængeligt som byerne langs Great Barrier Reef, men selve revet er mindst lige så smukt og med det samme travle liv under overfladen. I perioden fra april til juli kan du også svømme side om side med verdens største fisk; hvalhajen. Denne kæmpe er fuldstændig harmløs for mennesker, og trawler vandet yndefulde bevægelser, efter små byttedyr. Hvalhajen har endda sit eget mobile økosystem af såkaldte følgefisk og skaller, der vokser på huden. Følelsen af ​​at snorkle, svømme eller dykke side om side med det majestætiske væsen kan naturligvis ikke beskrives – det skal simpelthen opleves.

Cage Diving – oplev hvidhajen på nært hold

I kølvandet på Dødens Gab-filmene, der havde succes i 80’erne og 90’erne, fik den store hvide haj et ufortjent dårligt ry. Siden har hvidhajen langsomt men sikkert opnået en anden plads i folks bevidsthed. Forskere har blandt andet konkluderet, at selvom hvidhajen er i toppen af ​​fødekæden, er den samlede biomasse i et givent område både større og bedre afbalanceret i nærværet af store hajer.

Mens hvalhajen er ufarlig, og forskellige typer revhajer er så små, at de løber væk ved synet af mennesker, er undervandsbure velegnede til nærkontakt med hvidhajer. Det eneste sted i Australien, hvor du kan prøve dette som turist, er nationalparken omkring Neptun-øerne, med Port Lincoln, South Australia som udgangspunkt.

Burdykning ud for Neptunøerne.
Foto: Tourism Australia

Surfing, dykning og hvalsafari

Byen Gold Coast ligger lige syd for storbyen Brisbane. I byens centrum finder vi Surfers Paradise-kvarteret. Hvad man kan foretage sig her på stranden burde være nogenlunde selvforklarende. Men Gold Coast er også en spændende undervandsdestination. Her er koralrevene ikke så omfattende som længere mod nord i Great Barrier Reef, men til gengæld møder man større dyr som hvaler og tigerhajer.

Højdepunkter fra Gold Coast:

  • Scottish Prince Shipwreck
  • Palm Beach Reef
  • Migaloo Reef

Svøm med delfiner

Langs store dele af Australiens kyst, kommer delfiner hver dag ind på lavt vand. De er legesyge og nysgerrige, når de møder mennesker i vandet. Nogle steder vader man simpelthen direkte ud fra stranden, andre møder man med en båd lidt ude, hvor man hænger på en line efter speedbåden. Så kommer de nysgerrige delfiner hen og svømmer i samme fart under eller ved siden af ​​dig.

Du kan svømme med delfiner flere steder i Australien.
Foto: Tourism Australia

Top 5 steder at svømme med delfiner:

  • Port Stephens, to en halv times kørsel fra Sydney 
  • Port Phillip Bay, halvanden times kørsel fra Melbourne
  • Glenelg, Adelaide bystrand
  • Monkey Mia, Western Australia
  • Kangaroo Island, South Australia

Kontakt en af ​​vores rejsespecialister for at få et tilbud på en Australien-ferie med skræddersyede undervandsoplevelser!

GØR DRØMMEREJSEN TIL VIRKELIGHED

Mere inspiration

Cobourg Mud Crabs.
Inspiration
Gør drømmerejsen i Australien til virkelighed. Fra «the bush», vindalen Barossa, til dyreriget Kangaroo Island og Melbournes madmekka.
Læs det hele
Sydney.
Inspiration
Drømmer du om at se kænguruer? Se solopgangen over magiske Ayers Rock eller snorkle på Great Barrier Reef? Her er Australiens top ti liste.
Læs det hele