Foto: Tourism Australia

Hjem > Inspiration > Australiens unikke dyreliv

Australiens unikke dyreliv

Sidst opdateret:

Australien har et varieret og unikt dyreliv. 45 millioner års geografisk isolation kombineret med usædvanlige klimaændringer har betydet, at dyrelivet har fået lov til at udvikle sig uden indflydelse udefra. Dyrene har tilpasset sig de mest ekstreme miljøer, fra tørre ørkener til frodige regnskove.

Mere end 80% af alle planter, pattedyr, krybdyr og frøer findes udelukkende i Australien, og noget af det mest spændende ved at rejse “down under” er at opleve det mangfoldige dyreliv. Læs videre for at lære mere om Australiens fantastiske dyr.

Kænguru og wallaby

Wallaby.
Wallabyen er en mindre slægtning til kænguruen.
Foto: Tourism Australia

Vidste du, at Australien er hjemsted for over 55 forskellige arter af kænguruer og wallabies? Disse unikke væsener er ikoniske i det australske dyreliv. Mens begge tilhører pungdyrfamilien, er den største forskel mellem dem deres størrelse. Wallabyen er generelt mindre end kænguruen, men begge varierer betydeligt i størrelse og vægt. De kommer i små størrelser på omkring et halvt kilo, og op til imponerende 90 kg. Begge arter er kendt for deres kraftige bagben og poser på maven, der er specielt tilpasset til at bære deres unger.

Det anslås, at der er omkring 50 millioner kænguruer i Australien, hvilket gør dem til en af ​​landets mest talrige arter. Hvis du begiver dig udenfor byområderne, er chancen for at få et glimt af et af Australiens mest berømte dyr bestemt til stede.

Koala

Koala.
Koala i træ.
Foto: Tourism Australia

Koalaen er alles yndlingsdyr, og den er meget glad for at sove. Den lever i eukalyptustræer, hvor dens kost består af eukalyptusblade, og den kan spise helt op til 1 kg blade om dagen (imponerende taget i betragtning, hvor meget den sover!). Eukalyptusblade har et lavt næringsindhold, og koalaen sover derfor mellem 18-22 timer hver dag for at spare energi.
Koalaen er et pungdyr (og ikke en bjørn, som mange tror), det vil sige, at den bærer sine unger i en pung på maven efter fødslen, ligesom andre pungdyr såsom kænguruer. Med sine skarpe kløer formår den at holde fast i træerne – både når den er vågen, og når den sover. Derudover fungerer koalaens tykke pels som isolering mod både varme og kulde, hvilket gør, at den nemt kan tilpasse sig forskellige klimaer.

Koalaen lever hovedsageligt i den østlige del af Australien. Nogle af de bedste steder at se vilde koalaer er på Kangaroo Island, Great Ocean Road, Sunshine Coast, Eyre Peninsula, i flere af kystbyerne på strækningen mellem Sydney og Brisbane og i forskellige nationalparker i Victoria.

Læs også: 5 myter om koalaen

Echidna (myrepindsvin)

Echidna (maurpiggsvin).
Echidnaen har en lang tynd snude og pigge på ryggen.
Foto: Echidna Walkabout Nature Tours

En echidna er et pattedyr, der kan leve op til 50 år. Echidna ligner en krydsning mellem en myresluger og et pindsvin. Den har et karakteristisk udseende med en krop dækket af pigge, kort tyk pels mellem piggene og en lang, slank tryne, der fungerer som både mund og næse. Den har ikke tænder, men har i stedet en lang klistret tunge, som den fanger myrer, termitter og andre små insekter med. På trods af at det er et pattedyr, lægger de stadig æg, og både hanner og hunner har en pose på maven.

Echidna graver sig ofte ned i jorden for at beskytte sig mod varmen og for at undgå rovdyr. Den kan også krølle sig sammen til en bold med rygsøjlen ude, hvilket gør det svært for rovdyr at angribe dem. Echidnas har en ekstremt lav kropstemperatur for pattedyr (normalt omkring 32 grader). De findes i hele Australien og lever i både regnskov og tørre landskaber.

Emu

Emuer.
Emuen er den største fugl i Australien.
Foto: Goin’ Off Safaris

Emuen er den største fugl i Australien, og den næststørste i verden efter strudsen. Den kan blive op til 2 meter høj og veje op til 54 kg. Emuer kan ikke flyve, men kan løbe med hastigheder på op til 50 km/t, hvilket gør dem til en af ​​de hurtigste fugle over lange afstande på land. Overraskende nok er de også gode svømmere.

Emuer har en lang, tynd hals og lange ben, og deres fjerdragt er grov og mørkebrun, hvilket giver god camouflage i det australske landskab. Emuer er altædende, men deres kost består hovedsageligt af planter og insekter.

Nogle videnskabsmænd anser emuen for at være en levende dinosaur, da leddene og knoglestrukturen ligner dem man fandt hos dinosaurerne. Det er hannerne, der bygger reden og ruger på æggene. Hannen opdrætter ungerne alene i op til 18 måneder. Emuen findes i store dele af Australien.

Dingo

Dingo.
Dingo på K’gari. 
Foto: Tourism Australia

Dingoen er en type vildhund, der adskiller sig fra tamhunde og ulve på flere måder. Den har ører, der altid står lige op, og den kan dreje hovedet 180 grader i alle retninger. Den har som regel en gylden eller rødbrun pels og en busket hale. Dingoer menes at være ankommet til Australien for omkring 4.000 til 5.000 år siden, sandsynligvis med søfarende fra Sydøstasien. At tæmme en dingo er ikke let. De er intelligente, selvstændige og derfor sværere at opdrage end almindelige tamhunde. Dingoer gør ikke, men kommunikerer med hinanden ved at hyle.

Dingoens rolle i det australske økosystem er kompleks og ikke uden konflikt. De hjælper med at kontrollere bestanden af visse skadedyr, men er upopulære for deres hyppige angreb på husdyr. K’gari (Fraser Island) er et af de bedste steder at se dingoer i Australien, hvor man også finder den mest racerene type.

Platypus (næbdyr)

Platypus.
Platypus.
Foto: Ash Thomson Photography

Næbdyret er et af de mest usædvanlige dyr, der findes. De har et bredt næb som en and, en flad hale som en bæver og bånd mellem tæerne som en odder. De er gode svømmere, der lever i floder og søer, og bruger op til halvdelen af deres liv på at søge føde.

Næbdyret bruger deres næb til at jage. Næbbet er følsomt og kan registrere elektriske signaler produceret af byttedyr såsom små insekter, orme og rejer i mørke under vandet. De har ingen tænder, så de graver mudder op og sluger småsten, der hjælper med at nedbryde maden i maven.
Næbdyret er især kendt for at være et af de meget få pattedyr, som lægger æg. Hunnen lægger som regel et til tre æg og holder dem varme ved at krølle sig rundt om dem. Efter ca. efter ti dage klækkes æggene, og ungerne er helt afhængige af moderen for føde og pleje.

En af de mest overraskende fakta om næbdyret er, at hannen har giftsporer på bagsiden af ​​fødderne. Giften kan forårsage voldsom smerte hos mennesker og andre dyr, men er ikke dødelig. Næbdyret er den sidste næbdyrsart tilbage i verden. Den lever kun i de østlige dele af Australien og på Tasmanien.

Wombat

Wombat.
Wombat på Tasmanien.
Foto: Premier Travel Tasmania

En wombat er et kortbenet pungdyr, der kan minde om en lille bjørn. De bliver ca. 1 meter lang og har en vægt på mellem 20 og 35 kg. Kosten består hovedsageligt af græs og rødder. Wombats er meget stærke, og det er fremragende gravere. De lever i store underjordiske hulesystemer, der er op til 30 meter lange.

Wombats rumper er dækket af et tykt lag hud og fedt, som beskytter dem mod angreb fra rovdyr. Hvis en Wombat føler sig truet, løber den ind i sin hule og bruger sin bagside til at blokere indgangen.

Et lille “fun fact” er, at wombats er kendt for deres bemærkelsesværdige evne til at producere firkantet afføring. Den unikke form gør, at efterladenskaberne ikke ruller væk, hvilket gør det muligt at markere sit territorium mere effektivt.

Wombats findes som regel i kølige og fugtige områder i det sydøstlige Australien og Tasmanien. De er aften- og natdyr, så der er størst chance for at se dem efter mørkets frembrud.

Læs også: Rejser du til Australien for første gang? Så bør du vide disse ting

Tasmanian Devil (Tasmanske djævel)

Tasmanian Devil (tasmansk djevel)
Den Tasmanske djævel er en truet dyreart. 
Foto: Tourism Australia

Den tasmanske djævel er et pungdyr, som kun findes i Tasmanien. Den fandtes også tidligere på det australske fastland, men er nu uddød der. De har en kraftig kæbe, der kan knuse knoglerne på de dyr, de spiser. De er kendt for at være meget hidsige, og når de bliver forskrækket, skriger, knurrer og gør de.

Navnet “Tasmanian Devil” stammer fra de første europæiske bosættere i Tasmanien, som hørte deres frygtindgydende lyde om natten og så deres frygtindgydende tænder.

Siden slutningen af ​​90’erne er antallet af tasmanske djævle blevet kraftigt reduceret på grund af en infektionssygdom, der forårsager store tumorer i ansigtet. Konsekvensen er, at den nu er truet af udryddelse.

Cassowary (kasuar)

Cassowary (kasuar).
Cassowary er farlig, hvis den provokeres.
Foto: FNQ Nature Tours

En kasuar er en stor fugl uden flyveevne, og den er beslægtet med emuen. Faktisk er det kun emuer og strudser, der er større. De største fugle kan blive op til 2 meter høje og veje mellem 58 og 70 kg. Halsen og hovedet er dækket med røde, orange, blå og lilla farver. På toppen af ​​hovedet har den en hjelmlignende udvidelse af kraniet. De findes kun i det nordøstlige Australien og Papua Ny Guinea og lever hovedsageligt af frugt.

Kasuaren er først genert, men kan være meget farlig, hvis den bliver provokeret. De kaldes ofte “verdens farligste fugle” på grund af deres aggressive natur og evne til at forårsage alvorlige skader med deres kraftige ben og skarpe kløer. Det er derfor en god ide at holde god afstand, hvis man møder én på sin rejse i det nordlige Queensland.

Kookaburra

Kookaburra.
Fuglen Kookaburra var maskot under OL i Sydney, i år 2000. 
Foto: Lords Safaris

Kookaburra er en fugl, der kun lever i Australien og Papua Ny Guinea. Den tilhører arten “kongefugle”, eller isfugle. Fuglen er kendt for sine sang-lignende lyde, der lyder som et højt grin med ‘kook-kook-kook-ka-ka-ka’-lyde. Sangen bruges til at etablere territorium og kommunikere med familiegrupper. Kookaburraens unikke grin er så karakteristisk, at den er blevet brugt som jungle-baggrundslyd i mange film, selv i scener, der foregår i Afrikas eller Sydamerikas jungle, hvor kookaburraen ikke lever.

Kookaburraen lever af fisk og smådyr, såsom mus, mindre slanger, krybdyr og endda andre småfugle. Den er kendt for at banke sit bytte mod en sten eller gren for at slå det ihjel, før den spiser det. Under OL i Sydney i 2000 var kookaburraer en af de tre maskotter. De to andre var echidna og næbdyret.

Thorny Devil (tornet djævel)

Thorny Devil.
Thorny Devil er en øgle, med et meget opsigtsvækkende udseende.
Foto: Tourism Australia

Thorny Devil, eller tornet djævel som den hedder på dansk, er et australsk firben med et opsigtsvækkende udseende – den er fuldstændig dækket af torne. Den har også camouflagefarver, der får den til at smelte sammen med omgivelserne i ørkenområder og andre golde områder. En tornet djævel kan blive op til 20 cm lang og kan leve i 20 år. De lever af myrer og kan spise tusindvis af myrer på en dag.

For at klare de ekstreme temperaturer i ørkenen kan Thorny Devils skifte farve fra lys til mørk. Dette hjælper dem med at regulere deres kropstemperatur. En af de mest fascinerende egenskaber er deres evne til at opsamle vand. De kan absorbere vand gennem huden på benene, som derefter transporteres til munden via rygsøjlen.

Trods et lidt skræmmende udseende er Thorny Devils rolige og ikke-aggressive dyr. De har en unik gangart, hvor de vugger fra side til side. Det menes at være en form for camouflage, for at efterligne en pind eller et blad, der blæser langs jorden.

Thorny Devils lever i ørkenområderne i det centrale og vestlige Australien.

Thorny Devil (tornet djævel)

Vi kan hjælpe dig med at planlægge en rejse, hvor du kommer til at opleve det unikke dyreliv i Australien. Ring til os for en snak, eller udfyld denne formular, så vi kan kontakte dig.

Læs også: Findes der farlige dyr i Australien?

START PLANLÆGNINGEN AF DRØMMEREJSEN

Mere inspiration

Phillip Island.
Inspiration
Disse er højdepunkterne du ikke må gå glip af når du besøger delstaten Victoria.
Læs det hele
Hot Water Beach.
Inspiration
Det kan være overvældende at vælge hvad skal opleve på en rejse til New Zealand. Vi har derfor listet 15 populære seværdigheder.
Læs det hele