Foto: Phil Hines

Hjem > Inspiration > 5 myter om koalaen

5 myter om koalaen

Sidst opdateret:

Koalaen er så sød, at den næsten kunne være taget direkte ud af et eventyr. Og netop det, er måske grunden til, at der findes så mange populære myter om denne søde skabning, der kun lever i Australien.

Her er nogle af de mest udbredte myter:

Myte nr. 1: Koalaen bliver beruset eller bedøvet, når den spiser eukalyptus blade

Koala.
Koalaen kan se sløv du, men det er ikke fordi den er beruset. 
Foto: Ross Holmberg/Phillip Island Nature Park

Dette er måske en af de mest almindelige myter i dyreriget. Det er en udbredt misforståelse, at koalaen bliver beruset eller bedøvet, når den spiser eukalyptus blade. Der er ingen alkohol eller narkotiske stoffer i eukalyptus, og grunden til, at den sover så meget er ikke fordi den har tømmermænd.

Myten opstod muligvis for at forklare, hvorfor koalaen sover mellem 18 og 22 timer i døgnet. Sandheden er, at eukalyptus blade indeholder giftstoffer, er fattig på næringsstoffer og har et højt fiberindhold, og det kræver store mængder energi at fordøje dette. Koalaens strategi er derfor at sove mange timer ad gangen for at spare energi. Koalaen er et af de få pattedyr, der kan tåle giftstoffet i eukalyptus, men den bliver altså hverken beruset eller bedøvet.

Myte nr. 2: Koalaen elsker at blive kælet og nusset

Koala.
Nogle steder i Australien kan man holde en koala, men det er tvivlsomt, om den kan lide det. 
Foto: Tourism Australia

Koalaer er vilde dyr. Som de fleste vilde dyr, foretrækker de ikke at have nogen form for kontakt med mennesker. I naturen er det bedst at holde sig mindst 10 meter væk. Går man tættere på vil koalaen ændre adfærd; den slapper ikke længere af, stopper med at spise og ser nervøst på dig. Studier har vist, at selv koalaer i fangenskab bliver stresset, når mennesker nærmer sig.

Desværre for koalaen ser den også sød ud, selv når den er rædselsslagen.

Det er muligt, at koalaer, der er vokset op i fangenskab, kan lide at blive nusset af sin faste dyrepasser, men ikke af fremmede. At have en koala som kæledyr er ikke tilladt nogen steder i verden, heller ikke i Australien. De eneste, der lovligt må tage sig af dyret, er autoriserede zoologiske haver, forskere og centre, der tager sig af syge, sårede eller forældreløse koalaer.

Myte nr. 3: Koalaen er langsom

Kenguru.
Koalaen er hurtig, når det er nødvendigt.
Foto: Echidna Walkabout

Når koalaen sover i træerne og indimellem bevæger lidt på sig, ser det ud til, at den lever i ”slow-motion”. Derfor er det måske ikke så mærkeligt, at mange tror koalaen er langsom og er lang tid om at flytte sig. Men denne myte er heller ikke sand.

Det er sandt, at koalaen lever en rolig livsstil. Den sover og hviler meget, da den mad, den spiser, er fattig på næringsstoffer. Men når den bevæger sig, kan den både være hurtig, smidig og stærk. Koalaen kan nå en hastighed på 32 km/t, når den løber på jorden, og hvis den er bange, kan den springe op i et træ med to til tre meter mellem hvert spring.

Myte nr. 4: Koalaen er en bjørn

Kenguru.
Den ligner måske en bjørn, men det er den ikke. 
Foto: Tourism Australia

Da de første europæere kom til Australien, syntes de, at koalaen lignede en bjørn, og kaldte den for koalabjørn. Koalaen har dog intet med bjørne at gøre. Den er et pungdyr og dens rette navn er ganske enkelt ”koala”.

Myte nr. 5: Det er så mange koalaer i Australien, at de praktisk talt sidder i alle træer

Antallet af vilde koalaer er i stærk nedgang.
Foto: Echidna Walkabout

Dette er ikke sandt. Vilde koalaer er, i nogle områder, truede, mens antallet i andre områder er i kraftig nedgang.

Myten har to fortællinger. Den første årsag er historisk: da de første europæere kom til Australien var der en overflod af koalaer i Australien. Den anden er delvis sand: der er 5-6 områder i Victoria og South Australia, hvor der er for mange koalaer (!) Selv efter grundig forskning og undersøgelser kan man ikke forstå, hvorfor dette er tilfældet i disse områder. På grund af den mediedækning og opmærksomhed, disse få og små områder får, kan man få det indtryk, at der er flere koalaer i Australien, end det, der er tilfældet.

Læs også: Australiens unikke dyreliv

GØR DRØMMEREJSEN TIL VIRKELIGHED

Mere inspiration

Britz ved Uluru.
Inspiration
Læs vores forslag til hvorfor man skal tage på camperferie, og hvem ved, måske bliver du grebet af friheden og naturoplevelserne.
Læs det hele
Flinders Ranges.
Blog
I efteråret 2019, længe før verden lukkede ned, havde jeg fornøjelsen af, at udforske området nord for hyggelige Adelaide i South Australia. Her finder du noget af den smukkeste outback natur Australien har at byde på.
Læs det hele