De senere år har koralblegning på Great Barrier Reef fået meget opmærksomhed i medierne.
Når pressen skal maksimere antallet af klik på deres nyheder, er der ofte vigtige nuancer som går tabt til fordel for en vinkling i retning af kriser og skandaler – således også med koralblegning.
Hvad er koraller?
Koraller er strukturer bestående af millioner af små bløddyr med en hård skal. Hvert enkelt af de bittesmå dyr er som en lille anemone, med små tentakler som stikker ud af skallen og «trawler» vandet for spiselige mikroorganismer. I tillæg slipper de små alger ind i deres skaller. Algen får beskyttelse og perfekte vækstforhold. Til gengæld tapper korallen algen for dele af det sukker den producerer gennem fotosyntese. Med andre ord en symbiose som tjener begge parter, lidt som når planter og svampe i skoven udveksler vand og sukker til fordel for dem begge.
Hvad er koralblegning?
Det er et faktum at temperaturen i havet øges i takt med den globale opvarmning, som igen øger CO2-niveauet i havet og sænker PH-værdien. Dette medfører koralblegning. Det betyder ikke at korallerne er døde, men at de på sigt kan dø hvis ikke der kommer en periode med køligere vandtemperaturer. Lavere PH-værdi gør nemlig at korallerne udstøder algerne og mister deres farver – de bliver ganske enkelt syge. Så snart temperaturen normaliserer sig i en periode, vil nogle koraller være døde, men størstedelen vil igen lukke alger ind og fortsætte som før med deres karakteristiske farver.
Er koralblegning et nyt fænomen?
Koralblegning har altid fundet sted, men oftere og i større omfang de seneste år. Det vil sige at korallerne er tilpasset perioder med blegning, og i mange tilfælde er det en nødvendig del af naturens cyklus. Der er koraller med «dårligt helbred» fra tidligere som dør først hvis blegningen varer ved, mens de yngre og friskere koraller overlever og får mere plads og mere næring når temperaturen falder igen. Med andre ord en proces der naturligt favoriserer de stærkeste og mest tilpasningsdygtige individer, som man ser det så mange andre steder i naturen.
Hvad bringer fremtiden for Great Barrier Reef?
Et vigtig element er naturens fantastiske evne til at tilpasse sig ændringer. Klima og forhold som har betydning for revets trivsel har altid varieret på kloden, og dyr og planter tilpasser sig og ændres kontinuerligt.
Det som giver yderligere grund til håb om en farverig fremtid under vandet på Australiens nordøstlige kyst er en alliance vi gerne skulle se på andre områder også. Ofte har storkapitalen og miljøorganisationer modstridende interesser som har en tendens til at hælde i kapitalens favør. Dette er ikke med tilfældet med Great Barrier Reef, her kæmper forretningsdrivende og miljøorganisationer side om side for den samme sag. Det er en magtfuld alliance som giver håb om løsninger der gavner revet i fremtiden.
Der er al mulig grund til at være bekymret for, at Koralblegning øges i omfang, men det er – heldigvis – et langt mere komplekst billede end det der skildres i pressen. Og i en overskuelig fremtid kan vi mennesker lade os fascinere og nyde synet af denne vidunderlige undervandsverden.
Vores kollega Magnus dykkede på Great Barrier Reef ud for Cairns den 6. marts 2020. Herunder ses nogle billeder fra dykket:



Læs også

At rejse med børn til Australien
