Foto: Tourism Australia

Hjem > Blog > Findes der farlige dyr i Australien?

Findes der farlige dyr i Australien?

Sidst opdateret:

Hvis vi starter med konklusionen, så er svaret utvivlsomt ja. Til gengæld er de så sjældne, og Australien i øvrigt så sikkert, at det er et af de mindst farlige lande at holde ferie i. Der er langt større risici forbundet med for eksempel bilkørsel og den almindelige influenzasæson, end der er med Australiens dyreliv.

En stor undersøgelse af årene fra 2000 til 2013, fandt ingen kendte dødsfald som følge af edderkopper og skorpioner. I samme periode døde 74 efter angreb eller ulykker relateret til helt almindelige heste, som dermed har den tvivlsomme ære at være Australiens farligste dyr. 

Det moderne menneske har på grund af vores evolution, en iboende frygt for blandt andet slanger, edderkopper og rovdyr. Den frygt er fuldkommen rationel fra naturens side, fordi den har hjulpet vores art til at overleve i hundredtusinder af år med jæger-samlersamfund. Men frygten er også fuldstændig irrationel i forhold til de mange farer der findes i en moderne verden, men som ikke er “kodet” ind i vores gener på samme måde.

Den kendte australske naturfilmskaber Steve Irwin døde for en del år siden efter at være blevet stukket af halepiggen på en pilrokke under optagelserne. Det er den ene af i alt to kendte dødsfald, der er sket ved møde med rokker, men den enorme opmærksomhed det fik kan give indtryk af at det er mere udbredt.

Resultaterne viser at der i normalt år dør tre til fire mennesker i Australien som følge af møder med vilde dyr. Set i forhold til 26 millioner indbyggere og en massiv tilstrømning af turister er det et forsvindende lille antal. 

Storby vs Outback

Over 80 procent af Australiens befolkning bor i storbyer langs kysten. I storbyerne er der stort set ingen farlige dyr, hverken små eller store. Samtidig er kriminaliteten så lav og trafikken så fodgængervenlig, at australske byer alt i alt er blandt de sikreste steder i verden at besøge.

Så er der den store ørken og vildmarken inde i landet kaldet “The Outback”. Her er der både både smukke, unikke og fascinerende dyr – og nogle af dem er også farlige. Men blandt disse er samtlige bedre end deres omdømme antyder.

Dingo

Dingo er en ældgammel slægt af hunde, der er større end en ræv og mindre end en ulv. En af de mest omtalte retssager i verdenshistorien involverede en australsk familie på en campingtur i begyndelsen af ​​80’erne, hvor moderen først blev dømt for at have taget livet af sit eget spædbarn, men siden blev frikendt, da der kom beviser for at en dingo havde snuppet barnet fra teltet. Præcis som familien hele tiden havde sagt. En grufuld historie på mere end én måde, men den siger også noget om, hvor ekstremt sjældent det er at dingoer angriber mennesker. Det var så utænkeligt at retten ikke troede på familiens historie, før beviserne efterfølgende dukkede op.

Dingo.
Hold øje med dingoer på Fraser Island.
Foto: Tourism and Events Queensland

Slanger

Et ofte gentaget faktum er at 20 af verdens 25 mest giftige slanger findes i Australien. Det er sandt nok, men samtidig mere vildledende end vejledende. Det anslås, at 100.000 mennesker verden over dør hvert år af slangebid. Australien bidrager i gennemsnit mellem to og tre af disse. Ikke i procent, men antallet af dødsfald. Og i de få tilfælde der indtræffer, vil passende fodtøj som regel have været nok til at undgå bid.

Edderkopper

Der findes edderkopper med potentiale til at dræbe et menneske, og der er sket dødsfald. Det er dog yderst sjældent. Undersøgelsen der dækkede årene 2000 til 2013, fandt ikke et eneste dødsfald forsaget af edderkopper. 

Skorpioner

Den samme undersøgelse fandt heller ingen dødsfald som følge af skorpionstik. I den nævnte periode havde fem personer i gennemsnit haft brug for medicinsk behandling for skorpionstik pr. år. Til sammenligning bliver hundredvis af personer bidt af hugorme hvert år i Danmark.  

Skorpion.
Skorpioner kan være dødelige, men det er yderst sjældent.
Foto: Sharath G. fra Pexels

Hajer

I perioden 1988 til 2018 blev der på verdensplan registreret omkring 2.600 tilfælde, hvor hajer har angrebet mennesker. Langt de fleste i USA med 1.406, efterfulgt af Australien med 488, hvoraf 47 havde fatalt udfald. Det svarer til en årlig rate på cirka 16 angreb og mindre end to dødsfald. Størstedelen af ​​dem der bliver angrebet er surfere, der har befundet sig i farvande hvor risikoen er velkendt på forhånd.

Krokodiller

Saltvandskrokodiller lever kun på Australiens nord- og nordøstkyst. De holder sig enten langs kysten eller lidt inde i floderne som løber ud i havet. Krokodiller er i gennemsnit ansvarlige for omkring syv angreb på mennesker årligt, hvilket resulterer i mellem et og to dødsfald.

Krokodille.
Saltvandskrokodille slapper af på flodbredden.
Foto: Tourism Australia

Vandmænd

I de samme kystvande, hvor der lever saltvandskrokodiller, er der også giftige vandmænd. Nogle er plus/minus lige så giftige som vandmændene i Skandinavien, mens nogle få kan være dødelige. Siden 1883 er der registreret 69 dødsfald som følge af vandmænd – et hvert andet år. Dødelighed er også relateret til alder og generel sundhed. 

De fatale møder mellem mennesker og vilde dyr har også med få undtagelser det til fælles, at mennesker har opsøgt dyrenes levesteder. Chancen for at blive angrebet af en haj er til stede hvis du surfer hvor der er hajer, men ellers næppe. Strande og flodlejer hvor der er kendt forekomst af vandmænd, hajer eller krokodiller, overvåges nøje og markeres med fareskilte.

Kildehenvisning: Injury trends from envenoming in Australia, 2000-2013, University of Melbourne, publ.; Internal Medicine Journal i 2016.

Læs også: Australiens unikke dyreliv

Læs også

Alice Springs.
Inspiration
Australien er et stort land med et varieret klima. Groft sagt kan landet inddeles i tre klimazoner: Tropisk i nord, subtropisk i midten og tempereret helt i syd. Men variationerne er store.
Læs det hele
Pebbly Beach.
Inspiration
Australien er et af de sikreste lande i verden at rejse rundt i med små børn. Med en veltilrettelagt ferie får hele familien med garanti en oplevelse for livet.
Læs det hele