Adelaide

Foto: Tourism Australia

Kort - Adelaide

Adelaide

Delstat: South Australia

Indbyggertal: 1 400 000

Fun fact: Adelaide er den eneste delstatshovedstad, som ikke blev grundlagt af straffefanger. De første bosættere kom af egen fri vilje.

Anbefalede oplevelser

Vejret i Adelaide

Ture og aktiviteter

Få et tilbud

Adelaide er en charmerende by omgivet af grønne parker, der ligger udsøgt placeret mellem bjergene og havet. Her arrangeres flere festivaler i verdensklasse. Fastboende og besøgende nyder middelhavsklimaet og smagen af det gode liv.

I Adelaide finder du en livlig kunstscene, gode madoplevelser, gamle bygninger, en kulturhistorisk arv efter urbefolkningen og en venlig lokalbefolkning. Desuden er byen vært for en række store arrangementer af anderledes karakter som cykelløbet Santos Tour Down Under og Adelaide festival – en af verdens største kunstevents. .

En master plan

Da Colonel Light grundlagde Adelaide i 1836, havde han en helt simpel plan: en bykerne på én kvadratkilometer og masser af åbne rum. Han markerede med gitre, hvad der skulle være gader, og omsluttede dem med en ring. Området uden for ringen er i dag kendt som State Heritage Listed parkområderne.

En cool storby

Nyt cafélivet. Nyd cafékulturen. Adelaide har et varieret kulturelt mix, som garanterer, at maden er ekstraordinær. Adelaide er stolt over at være Australiens vinhovedstad og har adskillige vindistrikter lige i baghaven. Du vil blive forkælet med en overflod af valgmuligheder.

Adelaide Central Market.
Adelaide Central Market.
Foto: Tourism Australia

Adelaide elsker festivaler

Oplev Adelaide Festival, Adelaide Fringe og WOMADelaide. Fans af sport vil elske de prisvindende racerløb Santos Tour Down Under og Clipsal 500 V8. De fleste events sker i marts.

Anbefalede oplevelser i Adelaide

  • Adelaide Botanical Garden har eksisteret siden 1857, og her kan man gå på opdagelse i en oase af farverige og sjældne planter. Desuden har de to flotte drivhuse som har fået stor opmærksomhed på grund af deres unikke design.
  • The Art Gallery of South Australia blev etableret i 1881 og har en af landets ældste kunstsamlinger. Her kan du bl.a. finde den største samling af Rodin skulpturer på den sydlige halvkugle, og verdens mest betydningsfulde samling af keramik fra Sydøstasien.
  • The South Australian Musesum afspejler historien og livsstilen af den aboriginske urbefolkning, samt de tidlige bosætninger i Stillehavet og Egypten. Et af højdepunkterne er The Australian Aboriginal Cultures Gallery. Andre attraktioner der kan nævnes er ældgamle fossiler og den 120 millioner år gamle opaliserede plesiosaur Addyman.
  • Adelaide Central Market, her findes friske produkter fra hele regionen.
  • For at opleve flotte sandstrande, ta til Glenelg, Brighton, Henley og Semaphore, som også er fyldt med butikker, cafeer, pubber og restauranter.
Glenelg.
Glenelg er en kort sporvognstur fra centrum af Adelaide.
Foto: SATC

Vejret i Adelaide

Klimaet i South Australia varierer fra varmt og tørt i indlandet til mildt og vådt ude ved kysten. Normalt er vinteren i Adelaide mild og våd, hvor sommeren er varm og tør. Adelaide er den tørreste af alle de australske delstatshovedstæder. Den gennemsnitlige maksimumstemperatur om sommeren ligger på 29 grader, og på 15-16 grader om vinteren. Efteråret er en rigtig fin tid at besøge Adelaide. Her er temperaturen oftest behagelig med masser af sol og forholdsvis høje temperaturer.

Læs mere om vejret i Adelaide

Ture og aktiviteter i eller fra Adelaide

Flinders Ranges

Flerdagsudflugt

Barossa Valley

Dagsudflugt

Barossa Valley

Dagsudflugt

Kangaroo Island

Flerdagsudflugt

Murray River

Flerdagsudflugt

Adelaide

Dagsudflugt

Kangaroo Island

Flerdagsudflugt

Fleurieu Peninsula

Dagsudflugt

Adelaide

Dagsudflugt

Eyre Peninsula, Gawler Ranges

Flerdagsudflugt

McLaren Vale

Dagsudflugt

Kangaroo Island

Flerdagsudflugt

Unikke hoteller i Adelaide og Adelaide Hills

Adelaide Hills

Hvad kan du foretage dig i Adelaide?

Hvis du er interesseret i vinsmagning, kan du tage til Penfolds Magill Estate Winery, et af Australiens mest berømte og historiske vingårde. Med sin unikke beliggenhed i udkanten af byen er denne vingård hjemsted for den verdensberømte Penfold’s Grange vin. Det er muligt at vælge mellem en række guidede ture, hvor nogle går bag kulisserne, og det er muligt at spise i den nyligt indrettede restaurant, som tilbyder exceptionel mad.

Hvis du er interesseret i dyreliv, er det muligt at aflægge et besøg i Cleland Wildlife Park, som er et prisvindende uddannelsessted. Her kan du komme tæt på de fleste af Australiens dyr, inklusiv kænguruer, wallabies, emuer og koalaer. Gæsterne kan også holde en koala eller håndfodre en kænguru.

For at smage på lokale råvarer kan du besøge Adelaide Central Market, som er det største overdækkede fødevaremarked på den sydlige halvkugle. Her kan du finde Adelaides største udvalg af internationale madvarer og gode tilbud på måltider. Markedet, der åbnede i 1869, tiltrækker byens bedste kokke, da man her kan købe friske råvarer fra 60 forskellige kulturer. Deltag i en af de guidede ture for at få den bedste oplevelse af markedet.

Hvis du er interesseret i ølsmagning, kan du tage til Coopers Brewery, som er Australiens største bryggeri og det eneste større bryggeri, der stadig er familieejet- og drevet. Ved at deltage i en guidet tour bliver man guidet igennem alle trin i produktionen og får til sidst mulighed for at smage Coopers ale, stout og lagret øl.

Vil du opleve moderne kunsthåndværk og design, bør du besøge Jam Factory, hvor lovende australske designere udstiller samlet under ét tag og viser et væld af kreativitet. Du finder her et spændende miks af glas, keramik, metal og møbeldesign, og i butikken kan du gøre gode køb.

Hvis du er interesseret i cricket, kan du tage til Adelaide Oval, der betegnes som en af verdens mest maleriske cricketbaner. Den første kamp blev spillet på denne bane i 1884. En rundtur på banen og et besøg på museet er et must for sportsfans. The Bradman Collection er en hyldest til cricketstjernen Sir Donald Bradman og indeholder over hundrede effekter fra den kendte personlighed.

Hvis du ønsker at opleve aboriginernes kultur, så tag til Tandanya, som er et nationalt museum for aboriginsk kunst og kultur, hvor de besøgende kan opleve diverse interessante og varierende udstillinger, forestillinger med didgeridoo og dans og gå på opdagelse i den prisvindende butik.

Er du interesseret i golf, kan du tage til Royal Adelaide, Grange, Glenelg eller Kooyonga Golf Clubs. Derudover er der 28 andre offentlige golfbaner i eller omkring Adelaide at vælge imellem.

Tag også turen til Adelaide Hills

Slip væk fra livets overhalingsbane, og gør Adelaide Hills til din næste ferieflugt. Knap 30 minutter fra centrum af Adelaide og 45 minutter fra lufthavnen kan du opleve stilheden i Adelaide Hills. Regionen strækker sig helt fra Barossa i den nordlige del til Kuitpo Forest i den sydlige del og er rig på historie.

Mt Lofty Ranges Vineyard, Adelaide Hills.
Mt Lofty Ranges Vineyard i Adelaide Hills.
Foto: SATC

Hvis du er på udkig efter en afslappende kør selv ferie, så har du fundet den.

Landskabet er eventyragtigt smukt. Det er badet i lys og fyldt med maleriske landsbyer og travle byer. Her finder du nogle af Australiens bedste vinområder, og råvarerne kommer direkte fra Adelaide Hills. Du bliver nødt til at smage maden for at finde ud af, hvor god mad restauranterne får ud af disse råvarer. Adelaide Hills enestående udsigt og store, blå himmel vil bjergtage dig.

Vandreture bringer dig derhen, hvor du ikke kan komme frem med bilen

Lej en cykel, og se med egne øjne, hvorfor racerløbet Santos Tour Down Under elsker Adelaide Hills. Oplev også steder fra Adelaide Hills oprindelige urbefolkning, Permangk-folket. Lær om de europæiske tilflyttere, og hvordan deres kultur, mad, arkitektur og kunst kommer til udtryk i Adelaide Hills den dag i dag.

Hotel i Adelaide Hills: Sequoia Lodge

GØR DRØMMEREJSEN TIL VIRKELIGHED

Inspiration

Rigoni's Bistro i Adelaide.
Inspiration
Adelaide er et populært rejsemål for madelskere, som er ude efter Australiens kulinariske oplevelser, samt vin i verdensklasse.
Læs det hele
Clare Valley.
Inspiration
Australien er et vinland! Så hvorfor ikke slå vejen forbi et af de fantastiske vinområder, næste gang du er i Australien.
Læs det hele