Populære rejser til Australien
Bliv klogere på Australien
Verdens mindste kontinent eller jordens største ø? Australien er et af verdens mest kontrastfyldte og fascinerende lande med tørre ørkener, frodige regnskove, spændende storbyer og et unikt dyreliv.
Introduktion
Australien er landet som har alt. Det er unikt og varieret på alle måder, både når det kommer til kultur, befolkning, klima, geografi og historie. Fra energiske storbyer til fascinerende natur og dyreliv. I Australien venter spændende ferieoplevelser for store og små.
Australien er geologisk set ældgammelt, men er som nation kun lidt over 200 år. Et land lige så stort som Europa eller USA, med så mange særpræg at det ikke kan beskrives med ord – det skal simpelthen opleves!
Her findes moderne og travle storbyer som Sydney og Melbourne, kæmpe monolitten Uluru midt ude i ødemarken og det to tusinde kilometer lange Great Barrier Reef med en utrolig koral- og fiskeverden.
Landet har derudover unikke dyrearter som kænguruer koalaer, dingoer, næbdyr, pingviner og krokodiller, mange spændende nationalparker og verdens ældste civilisation, som strækker sig over 50.000 år tilbage i tiden. Dette er bare noget af alt det som man kan opleve på en rejse til landet “down under”.
Rejs til Australien og du er garanteret at komme hjem med minder som varer for livet!
Historie
Australiens første indbyggere, aboriginerne, antages at have migreret fra Ny-Guinea til Australien for mellem 50.000 og 60.000 år siden. De levede af jagt, fiskeri og bær fra naturen. Man antager at der fandtes omkring 750.000 oprindelige folk, som snakkede 600 forskellige sprog, før Australien blev erobret af europæerne.
Aboriginernes kunstneriske, musikalske og åndelige traditioner er blandt de længstlevende traditioner i menneskets historie. De har historier og legender om hvordan verden blev skabt og disse kaldes “dreamtime”.
Både portugisere og nederlændere udforskede nogle af kystregionerne i Australien i 1600-tallet, men det var Captain James Cook og hans skib “Endeavour”, som officielt opdagede Australien i 1770 og erklærede Australien for britiske territorium.
Efter James Cooks erobring af kontinentet, sejlede de første britiske bosættere til Botany Bay (nutidens Sydney) den 26. januar 1788 og dagen er i dag også Australien nationaldag. De første indbyggere var kriminelle, som blev sendt til Australien som straf.
Livet var hårdt for de nye indbyggere, men landområder var gratis eller meget billigt. Efterfølgende kom der besættere som ikke var kriminelle, der byggede fårefarme og solgte uld til England. Da guld blev fundet i nærheden af Melbourne i 1851, kom der flere og flere som ville søge lykken i Australien.
I slutningen af 1800-tallet var der blot 100.000 aboriginere tilbage. Årsagen var, at de døde af sygdomme som bosætterne havde med sig, alkohol og fattigdom. De fleste af deres sprog døde også ud i perioden. Aboriginerne udgør i dag omkring 2% af befolkningen i Australien.
Australien blev uafhængig i 1901, men det var faktisk så sent som i 1986 at Australien fik 100% selvstyre fra Storbritanien.
Australien har hyppigt skiftet statsminister. Den nuværende statsminister hedder Anthony Albanese.
Kultur og befolkning
Australien har cirka 25 millioner indbyggere (2019), med ophav fra omkring 200 lande. De mest folkerige stater er New South Wales og Victoria. I disse to stater ligger hhv. Sydney og Melbourne, som er de mest folkerige byer i Australien.
Hovedparten af befolkningen i Australien er koncentreret langs østkysten fra Adelaide til Cairns, samt omkring Perth på vestkysten. De indre dele af Australien er meget lidt befolket og består i stor grad af ørken og ufrugtbart landskab.
Australien er et multikulturelt samfund, noget som afspejles i landets livsstil, kulturelle skikke og mad. Briterne har naturligvis sat sit præg på landet, det samme har indvandringen fra blandt andet Asien, Sydeuropa og Oceanien. I bunden ligger urbefolkningens traditionelle kultur og til sammen har alt dette gjort Australien til et unikt smeltedigel.
Et smeltedigel kan man også trygt sige at Australien er hvad angår mad. Der er et stort fokus på lokalproducerede råvarer af høj kvalitet, noget man lægger mærke til hvad enten om man bliver inviteret til et uformelt grillparty i haven eller spiser syv-retters på en fin restaurant. Australien er også en af verdens ledende vinproducenter.
Den store mangfoldighed blandt befolkningen bidrager til en unik atmosfære og livsstil. Australierne er generelt venlige og humoristiske, og har en egen evne til at nyde livet så ofte de kan.
Geografi
Australien er verdens sjette største land, med en størrelse på 7,69 millioner kvadratkilometer. Landet grænser til Det indiske Ocean mod vest og Stillehavet mod øst. Der er cirka 4000 kilometer fra vest til øst og cirka 3200 kilometer fra nord til syd. Landet har en kystlinje som strækker sig over 36.735 kilometer og totalt har Australien mellem 10.000 og 12.000 strande.
De største byer i Australien er Sydney, Melbourne, Perth, Brisbane, Darwin, Adelaide, Hobart og Canberra. Med undtagen af Canberra ligger alle disse byer ved kysten.
Canberra er Australiens hovedstad. Byen ligger mellem Sydney og Melbourne i sin egen delstat som hedder Australian Capital Territory. Canberra blev valgt til hovedstad i 1908, som et kompromis mellem Sydney og Melbourne, og byen er usædvanlig fordi det er en planlagt by (på samme måde som Brasilia i Brasilien og Washington DC i USA). Her finder man blandt andet hovedsædet for regeringen i Australien, samt statslige departementer, nationale monumenter og museer.
Australien har tilsammen 20 kultursteder og naturområder som står på UNESCOs verdensarvliste. Af de mest kendte kan vi nævne Sydney Opera House, Great Barrier Reef, Kakadu National Park og Uluru-Kata Tjuta National Park-
Flere fakta om Australien:
- Australiens højeste punkt er Mount Kosiuszko på 2.228 m.o.h.
- Australiens længste flod er 2.508 kilometer lang og hedder Murray River.
- Great Barrier Reef er det største koralrev i verden.
- Australien er det tørreste beboede kontinent i verden.
Dyreliv
Det australske dyreliv er rigt og fascinerende, med stor variation og mange dyrearter man ikke finder andre steder i verden. En stor del af årsagen er kontinentets geografiske isolation, hvor evolutionen har udviklet sig i en helt unik retning uden påvirkning udefra.
Et unikt træk ved Australiens dyreliv er den høje andel af pungdyr, en gruppe pattedyr som opfostrer deres afkom i en pung på maven. Eksempler på dyr i denne gruppe er kænguru, wallaby, koala, wombat, possum, quokka og tasmansk djævel.
Et andet træk ved dyrelivet er mange giftige dyrearter, blandt andet næbdyr, edderkopper, skorpioner, amfibier, blæksprutter, maneter, rokker og slanger.
Under vandet finder man også et unikt økosystem som består af et stort udvalg af fisk, hvaler, delfiner, skildpadder og hajer. Mange af disse er afhængige af økosystemerne omkring Great Barrier Reef og Ningaloo Reef.
Læs også: Australiens unikke dyreliv og Findes der farlige dyr i Australien?
Se Australiens højdepunkter
Første tur til Australien?
Nedenfor finder du 3 rejseforslag, som inkluderer mange af landets højdepunkter. Vi skræddersyr alle rejser fra bunden, så hvis du har ønsker til oplevelser, der ikke er nævnt i rejseforslagene, er det bare at sige til, så udarbejder vi dit tilbud ud fra disse.
Læs også: Rejser du til Australien for første gang? Så bør du vide disse ting

Sydney, Rock & Reef

Kør selv fra storbyen Sydney til tropiske Cairns

Drømmerejse til Great Barrier Reef
Populære destinationer i Australien
Hvilken slags rejse ønsker du?
Vejret i Australien
Australien er et stort land med et varieret klima. Groft sagt kan landet inddeles i tre klimazoner: Tropisk i nord, subtropisk i midten og tempereret helt i syd. Men variationerne er store.
Der findes intet dårligt tidspunkt at besøge Australien på. I og med at årstiderne er modsatte af her hjemme, har de sommer, når vi har vinter. Mange ønsker at opleve Australien, når det er sommer “down under”.

Foto: Tourism NT/Debra Hoyt
Bliv inspireret

Dette er Australiens flotteste vandreture
